Nejstarším způsobem konzervace hub pro pozdější použití je sušení. Dalším oblíbeným je nakládání do nálevů či do oleje nebo zamrazování. Méně známé je uzení hub nebo hlavně v Rusku používané kvašení. I koření je z hub výborné.
| Název | Nároč. | 
        Čas | Orig. | Fotogalerie | 
| Houbová čalamáda | 2 | 1:05 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houbové koření | 3 | 20 min. | - | 
                 
             | 
      
| Houbové matjesy | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby bez nálevu | 3 | 2:40 hod. | - | 
                 
             | 
      
| Houby naložené v soli | 3 | 50 min. | - | 
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (01) | 3 | 30 min. | - | 
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (02) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (03) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (04) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (05) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (06) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (07) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (08) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (09) | 1 | 1:10 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v nálevu (10) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Houby v oleji | 2 | 40 min. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Kvašené houby (01) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Kvašené houby (02) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Kvašené houby (03) | 2 | 1 hod. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Marinované houby | 3 | 30 min. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Sušené houby | 3 | 20 min. | - | 
                 
             | 
      
| Uzené houby | 3 | 20 min. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Zamrazené houby | 3 | 20 min. | ![]()  | 
            
                 
             | 
      
| Zavařená houbová pasta po italsku | 1 | 1:20 hod. | ![]()  | 
            
                 
             |