Použití: slavný kurvič smaženic má intenzivně hořkou chuť, která nezmizí ani tepelnou úpravou.
Usušený a rozemletý na prášek údajně pomáhá při žaludečních potížích nebo kocovině. Dá se z něj i připravit nápoj hořký jako Tonic.
Roste: červen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy.
Znaky: klobouk okrový, nahnědlý. Třeň světle hnědý se síťkovaným povrchem. Rourky bílé.
 
Přezdívky: Žlučák, Hořčák.
  
  
  
Záměna
 
  
    
       | 
      Hřib žlučník | 
      Hřib smrkový | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
      
           | Výborný |   
       | 
    
    
      | Rourky | 
      Jasně bílé | 
      Bílé, nažloutlé | 
    
    
      | Klobouk | 
      Spíše okrový | 
      Hnědý | 
    
    
      | Třeň | 
      Okrový, výrazně síťkovaný povrch | 
      Bílohnědý, baňatější, méně síťkovaný povrch | 
    
    
      | Chuť | 
      Hořká | 
      Příjemná | 
    
    
      | Pozn. | 
      Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
 
  
    
       | 
      Hřib žlučník | 
      Hřib dubový | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
      
           | Výborný |   
       | 
    
    
      | Rourky | 
      Jasně bílé | 
      Nažloutlé, v mládí bílé | 
    
    
      | Klobouk | 
      Spíše okrový | 
      Hnědý | 
    
    
      | Třeň | 
      Okrový, výrazně síťkovaný povrch | 
      Bílohnědý, baňatější, méně síťkovaný povrch | 
    
    
      | Chuť | 
      Hořká | 
      Příjemná | 
    
    
      | Pozn. | 
      Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
 
  
    
       | 
      Hřib žlučník | 
      Hřib hnědý | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
      
           | Výborný |   
       | 
    
    
      | Rourky | 
      Jasně bílé | 
      Nažloutlé, zamlada i do běla | 
    
    
      | Klobouk | 
      Spíše okrový | 
      Hnědý | 
    
    
      | Třeň | 
      Okrový, výrazně síťkovaný povrch | 
      Žlutohnědý, hladký povrch | 
    
    
      | Chuť | 
      Hořká | 
      Příjemná | 
    
    
      | Pozn. | 
      Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
     
Linky