Použití: slavný kurvič smaženic má intenzivně hořkou chuť, která nezmizí ani tepelnou úpravou.
Usušený a rozemletý na prášek údajně pomáhá při žaludečních potížích nebo kocovině. Dá se z něj i připravit nápoj hořký jako Tonic.
Roste: červen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy.
Znaky: klobouk okrový, nahnědlý. Třeň světle hnědý se síťkovaným povrchem. Rourky bílé.
Přezdívky: Žlučák, Hořčák.



Záměna
|
Hřib žlučník |
Hřib smrkový |
| Jedlost |
 | Nejedlý |
|
 | Výborný |
|
| Rourky |
Jasně bílé |
Bílé, nažloutlé |
| Klobouk |
Spíše okrový |
Hnědý |
| Třeň |
Okrový, výrazně síťkovaný povrch |
Bílohnědý, baňatější, méně síťkovaný povrch |
| Chuť |
Hořká |
Příjemná |
| Pozn. |
Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné. |
 |
 |
|
Hřib žlučník |
Hřib dubový |
| Jedlost |
 | Nejedlý |
|
 | Výborný |
|
| Rourky |
Jasně bílé |
Nažloutlé, v mládí bílé |
| Klobouk |
Spíše okrový |
Hnědý |
| Třeň |
Okrový, výrazně síťkovaný povrch |
Bílohnědý, baňatější, méně síťkovaný povrch |
| Chuť |
Hořká |
Příjemná |
| Pozn. |
Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné. |
 |
 |
|
Hřib žlučník |
Hřib hnědý |
| Jedlost |
 | Nejedlý |
|
 | Výborný |
|
| Rourky |
Jasně bílé |
Nažloutlé, zamlada i do běla |
| Klobouk |
Spíše okrový |
Hnědý |
| Třeň |
Okrový, výrazně síťkovaný povrch |
Žlutohnědý, hladký povrch |
| Chuť |
Hořká |
Příjemná |
| Pozn. |
Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné. |
 |
 |
Linky