Hřib hnědý (Boletus badius)
Výborný Skupina: Hřiby
Použití: výborný ve všech úpravách. Dá se i nakládat do octa, sušit, dobrou pověst mají také řízky v trojobalu. Někdo dokonce jí i syrové plátky.

Roste: červen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy.

Znaky: hnědý klobouk, třeň žlutý nebo okrový, rourky žluté, v mládí do běla. Dužnina i rourky mají tendenci po dotyku modrat.

Přezdívka: Suchohřib, Panšťák, Podborovák atd.










Záměna
Hřib hnědý Hřib žlučník
Jedlost
Výborný
Nejedlý
Rourky Nažloutlé, zamlada i do běla Jasně bílé
Klobouk Hnědý Spíše okrový
Třeň Žlutohnědý, hladký povrch Okrový, výrazně síťkovaný povrch
Chuť Příjemná Hořká
Pozn. Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné.


Linky