Použití: je nejedlý až mírně jedovatý a ani tepelným zpracováním se tyto látky neodstraní. 
Ovšem Rusáci jej po mléčném kvašení mají za delikatesu. Mléčné kvašení nemá s mlékem nic společného, pouze při něm vzniká zdraví neškodná kyselina mléčná.
Nakrájené kusy hub se naloží do osolené a okořeněné (feferonka, pepř, nové koření...) vody a nechají kvasit ve sklenici přikryté zatíženým prkénkem. 
Tím se vylouhuje palčivá chuť a za týden až měsíc je pochoutka připravena k jídlu.
Roste: červenec - říjen, všechny druhy lesů, často pod břízami.
Znaky: klobouk červenohnědý se soustřednými kruhy a chlupatým okrajem. Třeň hladký, růžovohnědý. Mléko bílé, ostře palčivé.
  
  
  
Záměna
 
  
    
       | 
      Ryzec kravský | 
      Ryzec pravý | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
      
           | Výborný |   
       | 
    
    
      | Klobouk | 
      Okraj chlupatý nebo roztřepený | 
      Okraj hladký | 
    
    
      | Mléko | 
      Bílé | 
      Oranžové | 
    
    
      | Třeň | 
      Hladký | 
      Skvrnitý | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
 
  
    
       | 
      Ryzec kravský | 
      Ryzec smrkový | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
      
           | Výborný |   
       | 
    
    
      | Klobouk | 
      Okraj chlupatý nebo roztřepený | 
      Okraj hladký | 
    
    
      | Mléko | 
      Bílé | 
      Oranžové | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
     
Linky