Použití: jedlá, ale s trochu palčivou příchutí. Ta ale s tepelnou úpravou vyprchá. 
Další možností je sloupnutí klobouku. Do směsí nebo na nakládání do octa vhodná.
Roste: červenec - říjen, hlavně v jehličnatých lesích, řidčeji v listnatých.
Znaky: žlutý až světle hnědý klobouk. Bílé lupeny a bílý třeň.
  
  
  
Záměna
  
    
       | 
      Holubinka hlínožlutá | 
      Holubinka lepkavá | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Jedlá |   
       | 
      
           | Nejedlá |   
       | 
    
    
      | Třeň | 
      Bílý | 
      Žloutnoucí | 
    
    
      | Plodnice | 
      Útlejší | 
      Robustnější | 
    
    
      | Pozn. | 
      Holubinka lepkavá je vzácná i ve své standardní červené formě. Žlutá je ještě vzácnější a narazíme na ni zřídka. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
 
  
    
       | 
      Holubinka hlínožlutá | 
      Holubinka žlučová | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Jedlá |   
       | 
      
           | Nejedlá |   
       | 
    
    
      | Třeň | 
      Bílý | 
      Nažloutlý | 
    
    
      | Plodnice | 
      Robustnější | 
      Menší a křehčí | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
Nejlepším rozlišovacím znamením je ovšem ochutnat kus plodnice.
Holubinku hlínožlutou můžeme dále zaměnit za jedlé odrůdy 
(odbarvená,
chromová, žlutá forma
černonachové)
s podobnou barvou klobouku.
     
Linky