Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
Výborná Skupina: Muchomůrky
Použití: všestranné. Kromě polévek, smaženic a omáček je výborná smažená. A to jak v trojobalu, tak i prostě na oleji či sádle. Poté ji dochucujeme solí, pepřem, grilovacím kořením atd. Prý se dají smažit i třeně. Bývá nazývána perlou kuchyně. Měla by se ovšem dobře tepelně upravit, za syrova může vyvolat nevolnost. Není vhodná na sušení, hodně sesychá a drolí se na prach.

Roste: červen - listopad, ve všech typech lesů i na loukách.

Znaky: klobouk do růžova a rýhovaný prsten.

Přezdívka: Masák.










Záměna
Muchomůrka růžovka Muchomůrka tygrovaná
Jedlost
Výborná
Smrtonosná
Prsten Rýhovaný (jako po straně mince) Hladký
Klobouk Při odloupnutí kůže růžoví Při odloupnutí kůže bílý
Třeň Občas narůžovělý, zakončený baňatou hlízou Bílý, roste z pochvy, 'kalichu smrti'
Muchomůrka růžovka Muchomůrka šedivka
Jedlost
Výborná
Jedlá
Klobouk Při odloupnutí kůže růžoví Při odloupnutí kůže bílý
Třeň Občas narůžovělý Bílý
Pozn. Obě muchomůrky mají rýhovaný prsten a třeň neroste z pochvy, je pouze zakončený baňatou hlízou.


Linky