Hřib žlutomasý (Xerocomellus chrysenteron)
Jedlý Skupina: Hřiby
Použití: do smaženic, polévek, omáček, mladé exempláře se dají i sušit nebo nakládat do octa. Bohužel velmi chutná červům a často plesniví, proto se sbírají hlavně mladé plodnice. Většina houbařů považuje Hřib žlutomasý za podřadný a sbírá jej pouze když neroste nic jiného. Trochu neprávem.

Roste: červen - říjen, všechny druhy lesů, někdy i parky, sady atd.

Znaky: křehká houba. Hnědý klobouk, třeň žlutý až červený. Rourky žluté. Dužnina na řezu slabě modrá.

Přezdívky: Babka, Maslák, Sameťák atd. Ta první je podle často rozpraskaného klobouku, připomínajícího vrásky.

Plíseň, často napadající Hřiba žlutomasého, se jmenuje Nedohub zlatovýtrusný. I pokud je napadena jen malá část houby, neměla by se už sbírat.










Záměna
Hřib žlutomasý Hřib plstnatý
Jedlost
Jedlý
Jedlý
Třeň Žlutočervený, červený. Hladký Žlutý, rýhovaný
Klobouk V mládí hladký, později popraskaný Hladký
Pozn. Záměna je jen formální, obě houby jsou v podstatě dvě odrůdy téhož.


Linky