Houbová omáčka s žemlovými knedlíky
Náročnost: 1  (1 hod.) Originál: nahoubach.cz nahoubach.cz
Postup
Na másle orestujeme nakrájenou slaninu s cibulí. Přidáme houby, koření, osolíme a chvilku podusíme. Poté zalijeme vínem a necháme odpařit. Pak přilijeme vývar, vhodíme bylinky a dusíme cca 20 minut. Před koncem přidáme posekaný česnek. Podle potřeby dochutíme, popř. zahustíme jíškou.

Mezitím si připravíme žemlové knedlíky. Na kostky pokrájené pečivo zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Přidáme vejce, na másle zesklovatělou cibuli, sušenou cibuli a posekaný libeček. Osolíme a pořádně zpracujeme. Pokud bude těsto řídké, přidáme podle potřeby trochu strouhanky. Necháme asi 20 minut odpočinout.

Pak mokrýma rukama vytvarujeme knedlíky, vložíme do vařící osolené vody a podle velikosti vaříme 15-20 minut.

Ingredience
Omáčka:
Směs hub (i mražené) 300 g
Slanina 200 g
Cibule 1
Česnek 1 stroužek
Vývar 300 ml
Jalovec 5 kuliček
Nové koření 5 kuličky
Kousek másla
Tymián, rozmarýn
Sůl
(Bílé suché víno 125 ml)
Knedlíky (1 porce):
Žemle 2 starší
Mléko vlažné 0,8 dcl
Vejce 1
Cibule 1 menší
Sušená smažená cibule 2 lžíce
Libeček, petrželka
Kousek másla
Sůl